A CENTRÁL KOMMUNÁL KFT.
KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PÁLYÁZATI EREDMÉNYEINEK BEMUTATÁSA

Lezárult a „Négykerékhajtású elektromos jármű villamos hálózatának és
teljesítményelektronikáinak prototípus-fejlesztése” című projekt

2019/08/31

A Centrál Kommunál Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban Centrál Kommunál Kft.) pályázatot nyújtott be a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (a továbbiakban: GINOP) keretén belül. A „Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” megnevezésű GINOP-2.1.7-15-2016- 01372 azonosító számú támogatási kérelemről 2017. 12.21 -én született támogatási döntés értelmében a Magyar Kormány 101,03 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek ítélte a támogatási kérelmet. A támogatás intenzitása a Projekt elszámolható összköltségének, 166,78 millió forintnak a 60.58 % -a.

A projekt megvalósítója a Centrál Kommunál Kft. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, a 101,03 millió forint európai uniós támogatás segítségével, a megvalósítás helyszíne 4031 Debrecen Csillagvirág utca 10.

A Centrál Kommunál Kft. fő tevékenységei a kamerás csatornavizsgálat, csatornamosás, bontás nélküli cső és csatornajavítás, lézeres ovalitás mérés, amit a 2015. évben kiterjesztett elektronika eszközök és berendezések fejlesztésére is. A fejlesztések és újítások alkalmazása iránti elköteleződésből született meg jelen K+F projekt is, amely 2018.03.01-től 2019.08.31-ig tartott.

A fejlesztés fő célkitűzése egy olyan elektromos jármű (golf autó) hajtásrendszerének a kifejlesztése, mely teljes egészében saját kialakítású elektronikákat tartalmaz. Mivel manapság egyre népszerűbbek és keresettebbek a különféle elektromos járművek, szükséges a mai autók bonyolult és szerteágazó villamos rendszerének leegyszerűsítése, mely kevesebb hálózatot, adatforgalmi csomópontot tartalmaz. Az általunk fejlesztett rendszer ezen problémákat igyekszik kiküszöbölni, miközben rengeteg újdonságelemet is tartalmaz.

Összefoglalva a projekt egy újszerű, az eddig ismertektől eltérő és merőben unikális elektromos hajtásrendszert és annak vezérlésének kialakítását tűzte ki célul. A kifejlesztett rendszer egyediségét mutatja, hogy nem kizárólag újonnan épülő járművekbe szerelhető be, hanem utólagos integrálható már meglévő rendszerekbe is. A mai gépjárművekben a felhasználók számára áttekinthetetlen és megjavíthatatlan elektromos hálózat található. Olyan megoldást fejlesztettünk a gépjármű építők és használók számára, ami rendkívül leegyszerűsíti a villamos hálózat megépítését/javítását és karbantartását is egyben. Az általunk fejlesztett rendszerrel kompromisszumok nélküli gépjármű használatot kínálunk a fejlett elektromotor-vezérléssel, mely mindössze egyetlen dobozban helyezkedik el.

A projekt 2019.08.31-el zárult. A projektről bővebb információt a https://centralkommunal.hu/ oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:

ifj. Loós Imre Tibor

Elérhetőség (telefonszám: +36 30 419 4500, e-mail cím: info@centralkommunal.hu)